sobota 20. června 2015

Cestování // Všechny cesty vedou do Říma...římské památky 2.

Ve čtvrtek jsem měla sraz s kamarádkou, co se v květnu vdávala. Samozřejmě jsem převážně sosala informace o svatbě, resp. fígle při organizaci. Mezi řečí se však zmínila, že na svatební cestu jedou do Říma. Úplně jsem zjihla. Řím je naprosto dokonalý pro svatební cestu. Ale ať už tam pojedete na romantickou dovolenou nebo na road trip s přáteli a alkoholem, tady máte dalších pár tipů, které si v Říme nenechat ujít :-).


Pantheon

Pantheon, neboli chrám všech bohů, byl postaven v roce 27 př. n. l. císařem Marcusem Agrippou, později se stal křesťanským kostelem.  Zajímavostí je samotná budova Pantheonu - ve stropě je otvor Oculus (oko), který má v průměru 9 metrů a světlo tudy procházející osvětluj celý interiér Pantheonu. Samotný Pantheon byl vystavěn z římského betonu bez výztuží a přitom stavební postup dodnes není známý.
Pantheon slouží i jako hrobka - pohřbeni zde jsou např. Michelangelo nebo italští králové.





Španělské schody

Jedno z nejstarších schodišť svého druhu v Evropě. S myšlenkou na výstavbu schodiště přišel již Jules Mazarin, který chtěl důstojnou cestou propojit náměstí Piazza di Spagna a kostel Trinita del Monti. Ke stavbě došlo však až 60 let poté, mezi lety 1723 až 1726. Schodiště se skládá ze 137 schodů a několika zahradních teras, které střídají rovné a zahnuté linie, což má dodávat pocit pohybu. Jen je škoda, že je na schodech stále přelidněno.



Bazilika Santa Croce in Gerusalemme

Baziliku Santa Croce in Gerusalemme nechal ve 4. století postavit císař Konstatin. Jsou zde uschovány relikvie spojené s umučením Ježiše Krista - fragmenty z kříže, 2 trny z trnové koruny a hřeb z kříže. Dál by tu měl být uložen prst učedníka Tomáše a kopie Turínského plátna.
Zajímavostí je, že bazilika je sídelním kostelem kardinála Miroslava Vlka.





Bazilika San Giovani in Laterano

Tahle bazilika je pro mě největším překvapením Říma. Původně jsem tam vůbec nechtěla jít a nakonec jsem moc ráda, že jsme baziliku navštívili.
Bazilika San Giovani in Laterano byla, stejně jako bazilika Santa Croce in Gerusalemmen, postavena císařem Konstantinem ve 4. století a díky tomu je nejstarším římským křesťanským kostelem. Zároveň je hlavním římským kostelem, tedy je považována za mateřský kostel katolického světa. Vždy na Zelený čtvrtek zde papež koná mši a byli do roku 1870 zde byli papežové korunováni.
 




Piazza Navona

Zajímavé podlouhlé náměstí. Stojí na místě starověkého stadionu a kopíruje jeho půdorys. Najdete zde 3 fontány - Neptunovu, Fontánu čtyř řek a Maurovu, a kostel sv. Anežky Římské.




Trastevere

Trastevere je jedna z římských čtvrtí. Najdete zde spoustu zajímavých kostelů, ale pokud si chcete odpočinout od římského ruchu, navštivte zdejší park. Jdete směrem do kopce, navštívíte Garibaldiho památník a odměnu vám je výhled na celý Řím.





Tak, tím by byl samotný Řím hotov, příště si dáme Vatikán :-). A ještě mi povězte, co vás v létě čeká za dovolenou? Máte radši pobytové nebo poznávací?

2 komentáře:

  1. Za měsíc jedu do Itálie, pojedeme také na výlet do Říma :-) Těším se, ale je nahlášený teroristický útok u Kolosea, tak se trochu bojíme... ale co se dá dělat, chci to město vidět.. takže zariskuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně teroristický útok? :-O Njn, ale kdyby se člověk bál, tak by nikam nemohl, určitě to budou mít dobře pohlídané! Moc si to užij, Řím na mě udělal velký dojem. Pak dej vědět, jak se Ti tam líbilo! ;-)

      Vymazat