sobota 20. září 2014

Recepty // Polévka je grunt: dýňová s mrkví

Povím vám pohádku o hubené Adriance. Když byla Adrianka malá holčička, byla hrozně hubeňoučká. Kosti na ní chrastily, doma ji hlídali, co všechno jí. Pravidelně dostávala přednášky i od úplně cizích lidí o tom, jak je strašně hubená a jak by měla začít pořádně jíst. Moc to ale nechápala, protože měla pocit, že se stravuje úplně normálně.
Když byla Adrianka ve čtvrťáku na gymplu, začala nad svojí superhubenou postavou přemýšlet. Měřila 163 cm a vážila 48 kg. A bylo jí jasné, že před maturitou by to chtělo trošku přibrat, aby se taky ze všech těch stresů nezhroutila. No jo, ale vždyť jí přece dost. Někde musí být chyba. A byla. Jedla sice dost, ale systém stravování byl úplně špatný. Normální člověk by v takové chvíli nezdravě tloustl, ale Adrianka v kombinaci se spoustou pohybu a rychlým metabolismem naopak hubla.

Tady na té fotce jsem taková super hubeňoučká. 
Tak si Adrianka promluvila s mamkou, aby jí poradila, co má změnit. A došly ke dvěma věcem - 1) Adrianka začala snídat, což před tím nedělala. Sice může jíst až tak hodinu po probuzení, protože dříve je jí pak z toho špatně, ale snídá. A za 2) taky si zvykla na polívky. Nejradši má pěkně husté, které si pak třeba dává i k snídani. Není to moc zvykem, ale má to ráda - pro žaludek je to takhle po ránu snadno stravitelná strava a navíc to hned zahřeje. Rozhodně lepší, než kupované müsli ;-).

A jaká polévka je v tomto období nejaktuálnější? Přece dýňová ;-).



A jak na ni? Budete potřebovat:

Ve výsledném produktu je nakonec dýně jenom jedna, dvě by se mi do hrnce nevešly :-D.
Dám smažit cibulku a mezitím si oškrábu na nakrájím mrkev a petržel. Vše zaleju vodou a přidám bujón. Nechám vařit a jdu na dýni.


Dýni nakrájím na čtvrtiny, zbavím vnitřku, oškrábu a nakrájím na kostky. No, možná by bylo fér přiznat, že to nedělám já, ale Matěj. Práce s dýní totiž není úplně jednoduchá a já se s tím odmítám párat :-D.



Kostky dýně přihodíme do vody k ostatní zelenině a vaříme do změknutí.


Mezitím si můžeme připravit pražená dýňová semínka na posypku. Prostě jen dýňová semínka s trochou soli (nebo i bez) osmahnete na pánvičce.


Když je zelenina uvařená, tak vše rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme smetanou a případně dochutíme. Necháme ještě chvilku povařit. Když budete mít k polívce dost zeleniny, není třeba ji jakkoli zahušťovat moukou nebo čímkoli jiným.


No, a pak už jen podáváme. S praženými semínky, s pažitkou, nebo se smetanou...podle toho, co lahodí vašemu oku a jazyku :-).


Je to rychlé, výživné a zdravé! :-)

A co vaše stravování? Máte rádi polévky? A konkrétně dýňovou?

Počkááát, ještě konec pohádky! A jak to dopadlo s Adriankou? 4 roky po ukončení střední váží 53 kilo a měří pořád stejně. Snaží se dodržovat zásady zdravého stravování, ale jen do té míry, aby jí to chutnalo. Cvičí jógu, plave, občas zajde na bodystyling, hodně nachodí. Nechce sportem hubnout, jen zpevňuje tělo, aby nebyla jako sulc. Na polívky nedá dopustit (i když se jí někdy fakt nechtějí vařit) ;-).
Jo, a ještě jedna věc, možná nejdůležitější - přestala jíst ve stresu. U jídla si nečte, nepracuje, neučí se. Když už něco, tak se dívá na televizi nebo si povídá s tím, s kým zrovna stoluje. Dává si na jídlo dost času, aby nemusela všechno zhltat a zas běžet. Hmm, a zmizely bolesti břicha ;-)...a kromě nich i přednášky o přehnané hubenosti :-).

Tak, teď už můžem... A co vaše stravování? Máte rádi polévky? A konkrétně dýňovou?

1 komentář:

  1. Ahoj ....změna blogu.
    Od teď jsem už pouze na www.podomacku.blogspot.cz
    Byly nějaké komplikace a už mě to nebavilo řešit.Moc ráda tě zase budu číst ...Lea z LeyaBee

    OdpovědětVymazat