sobota 31. května 2014

DIY // balzámy na rty...na zimu i na léto ;-)

Já jsem s DIY kosmetikou začínala od sprchového gelu, ale kdo není srdcem i duší rebel (jako já :-D), doporučuji to vzít od balzámů na rty, a to hned z několika důvodů -

a) není na ně třeba tolik surovin
b) složení může být velmi variabilní
c) naučíte se základní postupy při výrobě DIY kosmetiky
d) kdo si vymýšlí recepty sám, tak při balzámech na rty dobře chytne do oka poměry vosků, másel a olejů tak, aby dostal takovou konzistenci, kterou potřebuje - když se vám totiž nepodaří balzám, tak to není až taková trága, jsou tam suroviny za pár korun...ale když budete mít špatné poměry surovin třeba u krému, kam už jste ale stihli nacpat spoustu drahých olejíčků a dalších vychytávek, a pak vám to skončí na tom, že jste neodhadli množství vosku, to je pěkně k vzteku.
e) stojí pár korun
f) každého s ním potěšíte a vždy budou potřeba



No, a aby jste se nemuseli trápit a vymýšlet složitě recept, mám tu pro vás hned dva :-). Nejdřív ale základní pravidla výroby -

a) Suroviny rozehřívejte ve vodní lázni. Někdo to dělá v mikrovlnce, je to sice rychlejší, ale o mikrovlnách si myslím svoje, takže vodní lázeň je jistota. Navíc se vám tam bude lépe hlídat teplota surovin - viz bod b)
b) Nezahřívejte suroviny na více jak 70 stupňů. Suroviny potom ztrácí svoje prospěšné vlastnosti a vitamíny a navíc vám zhrudkovatí bambucké máslo...a to není nic příjemnýho. Někdy je hlídání teploty složité, protože třeba takový včelí vosk má bod tání kolem 65 stupňů, tudíž zase pozor, aby teplota nebyla moc malá...já používám čajový teploměr za stovku ze zdravé výživy a plně mi vyhovuje.
c) První rozehřívejte vosky - trvá jim to nejdýl. Pak přidávám másla a nakonec oleje.
d) Vitamíny, esenciální olejíčky a ostatní vychytávky v naprosté většině případů přidám až po odstavení z plamene.
e) Všechny suroviny pečlivě odvažuji. Mám normální kuchyňskou váhu, která váží na celé gramy. Plně mi stačí.

Tak, prozatím mě už nic jiného nenapadá. Jen ještě abyste se u receptů nedivili - tekutiny často uvádím v gramech. Prostě se mi tak lépe hlídá množství :-D. A teď jdeme vařit :-).

1) varianta Klasik


Tenhle balzám jsem vyráběla v únoru, je to tedy taková spíš zimní varianta. Obsahuje lanolin, který skvěle hydratuje a chrání pokožku a je velmi podobný lidskému mazu, a pupalkový olej, který má vysoký obsah gama-linolenové kyseliny a je naprosto vhodný na vysušenou a ekzematickou kůži, takže se hodí na velmi vysušené rty a v zimě skvěle chrání před mrazem. Kamarádka ho používala týden ve Francii na lyžích a nemohla si vynachválit :-).


Budete potřebovat...
12 g bambuckého másla
10 g pupalkového oleje
8 g včelího vosku
4 g lanolinu
1 ml vitaminu E
0,5 ml D-panthenolu


Nejdřív rozehřeju vosk, což nějakou chvilku trvá (obr. 1). Mezitím si odvážím bambucké máslo a lanolin a přihodím to k vosku (obr. 2). Když je vše rozehřáté, tak přidám pupalkový olej, který přidávám postupně a za stálého míchání, protože když bych studený olej nalila do horké směsy, tak se mi z toho udělá cucek, který budu zase zbytečně rozehřívat (obr. 3). Když se všechno spojí, tak odstavím směs z plamene a přidám vitamín E, který má pro pokožku skvělé účinky a navíc funguje jako konzervat, a D-panthenol, což je vlastně provitamin B5, dávám ho úplně do všeho a velmi přispívá k hydrataci kůže a je super při péči o vlasy...už se těším, až ho nacpu do nějakého šamponu nebo masky :-) (obr. 4). Chystám o D-panthenolu samostatný článek, takže se mi toho nechce teď moc prozrazovat, ale k receptu je důležité i to, že vitamín je rozpustný ve vodě, takže k 0,5 ml D-panthenolu vždy přidám pár kapek vody (většinou tak 3), trochu promíchám a šup s tím do produktu. Včelí vosk má slabé emulgační vlastnosti, takže takové malé množství vody vám v jinak olejovém složení nijak nebude vadit. 


No a teď už je hotovo, takže směs přelívám do malé odměrky se zobáčkem, ze které směs leju do připravených, pečlivě vymytých tubiček (množství použitých surovin vyjde tak na 5,5 tubiček - mám to takhle naměřené proto, protože každou novou dávku pro jistotu testuju, zda je konzistence a všechno ok, takže 0,5 tubičky je pro mě a po zbytku se většinou jen zapráší :-D). Kdo nemusí tubičky, může samozřejmě použít kelímek :-). 



2) varianta Speciál

Tu jsem poprvé uvařila teprve nedávno a chtěla jsem, aby byl balzám takový vyletněnější, lehčí a přesto stále dobře hydratoval. Hurá, podařilo se! Použila jsem lískový olej, který je o něco mastnější než třeba mandlový, ale také se velmi dobře vstřebává, takže nezanechává pocit mastnoty, pěstí pokožku a dodává jí ztracenou elasticitu.


Budete potřebovat...
12 g kakaového másla
10 g oleje k lískových oříšků
10 g včelího vosku
1 g vitamínu E
0,5 g D-panthenolu


Postup stejný jako u předchozího balzámu - nejdřív rozehřívám vosk, pak přidávám kakaové máslo a olej. Odstavím z plamene a přidám vitamíny. Vše znovu plním do tubiček, ty já nejradši, nesnáším totiž sahání do balzámu prstem nebo štětečkem :-D.


Tubičky s balzámem nechám vždycky trochu ztuhnout a pak šup s nimi do ledničky. Nalepím etikety a můžou jít o dům dál :-). A jak jste si asi všimli, tak v žádném balzámu nejsou esenciální oleje. Kdo chce, samozřejmě si je tam může dát, ale moje jemná kůže kolem rtů to má radši takto a navíc jsou díky tomu oba balzámy vhodné i pro chlapy...Matěj, brácha a kamarádčin táta by mohli vyprávět ;-).


A co vy a balzámy na rty? Používáte? A tvoříte nebo kupujete?



6 komentářů:

  1. To je skvělý nápad! Nikdy by mě nenapadlo, vyrobit si vlastní jelení lůj. Jen by mě zajímalo, kde se shánějí tyto ingredience a na kolik to asi vyjde. Děkuji za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Denisko, suroviny nakupuji v naprosté většině na Ekokoze (http://www.eshop.ekokoza.cz) nebo na Tvořivém světě (http://www.tvorivy-svet.cz). V obou e-shopech seženeš i obaly. Balzámy nejsou nijak finančně náročné, stačí si koupit pár ingrediencí a vyrobíš jich spoustu :-). Výrobní cena varianty Klasik je 5,- Kč za jeden balzám + tubička a ta mě vyšla na e-bay na 5,- Kč. Takže je to fakt sranda! (Variantu Speciál zatím nemám spočítanou, ale myslím, že to vyjde podobně jako Klasik) Určitě si zkus taky něco vyrobit, člověka to úplně pohltí :-)!

      Vymazat
    2. Ještě jednou moc děkuji za odpověď :) Určitě to vyzkouším :)

      Vymazat
    3. Není zač a dej pak vědět, jak se Ti to podařilo :-).

      Vymazat
  2. tady se nějak rozjelo DIY kosmetika co se tak koukám po blogovém světě, taky ji chci časem vyrábět :)

    http://oprirodnikosmetice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to bude tím, že se teď celkově rozmáhá zelený styl života a od toho je k vlastní kosmetice jen kousek. Mě na tom hlavně baví, jak člověk může všechny výrobky přizpůsobit sobě na míru. Vyrábět vlastní kosmetiku je super, jen pokud si vymýšlíš recepty, tak to často zabere hodně času a někdy děláš jednu věc na víckrát, než se zadaří...ale ten pocit potom ;-). Rozhodně doporučuju!

      Vymazat