neděle 13. července 2014

4 přírodní bojovníci s citlivou, přesušenou a ekzematickou pokožkou

Mám jenom dvě alergie a obě se mi projevují na kůži. Celkově už od malička mám s kůží problémy - mám ji velmi citlivou a suchou a v pubertě se k tomu přidal ještě atopický ekzém. Prostě slast! Pořád jsem hledala nějaký přípravek, který mě spasí, a nebudou v tom kortikoidy. Každý krém vždycky fungoval chvilku a pak se ekzém obrnil a vrátil se v plné síle. Děsilo mě to, mám ho totiž na rukách a fakt to někdy nevypadá dobře
O přesušené kůži na celém těle ani nemluvím, měla jsem pocit, že nepomůže nic. Takové ty výrobky, o kterých reklamy hlásají, že se jednou namažete a máte hydratovanou pokožku na celý příští týden, jsou na mě asi tak účinné jako na cestujících v MHD antiperspirant s účinností 48 hodin. Já se vždycky namažu na noc a ráno můžu mazat znova, protože se mi na kůži tvoří nehezké mapky a šupinky. Takže krém doma, krém v práci, krém v kabelce...nezbytnost.
No, a když jsem si začala pohrávat s DIY kosmetikou, byl jedním z mých levelů krém na tuhle mojí super kůži. Podařilo se! Už je na nočním stolku a já si užívám pocit, že se stačí namazat jednou za dva dny, aniž bych si pak měla chuť rozškrábat si svědivou přesušenou kůži do krve :-D. Ale o tomhle krémíčku jindy, ještě ho já a moje pokusné ovečky testujeme. Zároveň chápu, že ne všichni si hned s radostí půjdou ten krém umíchat nebo to ani nepotřebují, protože stavy, které jsou popsané výše, se jim objeví na kůži jednou za čas a to se pak takový domácí krém zbytečně kazí. Mám tedy pro vás dnes 4 zázraky, které jsou snadno sehnatelné, nemusíte nic míchat, hlídat poměry, prostě to na sebe rovnou namažete a budete krásní :-).
_________________________________________________________________

Začněme od nejprofláklejšího :-D.

1) Kokosový olej

Kdo by ho neznal? Je českou blogosférou natolik prolezlý, až se mi skoro nechce o něm psát :-D. Ale je prostě super a k tématu článku patří, takže komu by to lezlo krkem, nechť přeskočí na další bod :-D.


Kromě toho, že je kokosový olej skvělá zdravá ňamka, dobře se na něm vaří a bělí zuby, je samozřejmě výborný i jako mazadlo. Vylezu ze sprchy, osuším se a hned namažu nožky a potřebná místa kokosovým olejem. Rychle se vstřebává a kůži zanechává krásně vyživenou. Pomáhá zachovávat elasticitu kůže a má mírné antibakteriální vlastnosti, což se velmi hodí v případě ekzematické kůže. Zároveň napomáhá hojit jizvy a je doporučován v případě strií. Je šetrný, voňavý a plný vitamínů a antioxidantů. Pomáhá podrážděné kůži navrátit se v předešlý stav, takže se super právě třeba na ty ekzémy, zarudlou kůži a kůži po slunění.


Vnitřní použití: Díky obsahu kyseliny laurové, které se vyskytuje v mateřském mléce, má velmi dobrý vliv na imunitu. Ideální dávkování jsou dvě lžíce denně.
Osobní tip: Já používám kokosák ještě na odlíčení očí, jako zábal na vlasy a jako "ústní vodu".
Na co pozor: Rozhodně ho nepoužívejte místo pěny na holení. Je sice super, že se potom nemusíte mazat, ale žiletka může letět rovnou do koše, protože to z ní v životě nevymyjete :-D. A těch sprostých slov u holení, když to tou zasekanou žiletkou nejde...:-D. A dál ho moc nedoporučuju na aknózní pleť, zacpává póry. Ale někomu to vyhovuje, takže vyzkoušejte a uvidíte :-).
Zajímavost: Skvělý jako lubrikační gel. Promastí a díky antibakteriálním účinkům vám ještě během milostného aktu pomůže upravit poševní mikroflóru. Značka ideál :-D. Ale pozor, pokud používáte kondomy, s těmi se nesnese :-).

Kokosový olej kupuju na Ekokoze nebo případně menší balení seženete v každé DM drogerii od Alnatury :-).

2) Pupalkový olej


Je plný vzácné kyseliny gama-linolenové, díky které má skvělé protizánětlivé účinky. Na ekzémy jako stvořený! Je skvělý na citlivou kůži, atopický ekzém, lupénku, zanícenou kůži nebo drobné ranky. Zároveň skvěle promašťuje a je vhodný na stárnoucí pokožku. Využije ho citlivá kůže, kterou zklidňuje a harmonizuje.


Vnitřní použití: Má antidepresivní účinek, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, příznivě působí na játra a hormonální rovnováhu. Velmi ceněný při řešení gynekologických obtíží. Doporučené dávkování jedna čajová lžička až 2x denně.
Osobní tip: Kromě mazání těla používám pupalkový olej v zimě i na obličej, protože dokáže odstranit všechny šupinky a zarudnutí, která se mi v zimě na pleti tvoří. Vnitřně používám pupalkový olej v kapslích vždy cca. jednou za 3 dny a týden před menstruací každý den a velmi mi to zmírnilo menstruační bolesti. Zároveň pupalkový olej podezírám z toho, že i díky němu jsem se bez problému vyrovnala s vysazením HA (chystám článek ;-)).

Seženete na Ekokoze nebo třeba od Saloosu :-).

3) Konopný olej


Nene, po něm se nesjedete. Konopný olej se vyrábí z technického konopí, THC v něm tedy nehledejte. Ale zato v něm hledejte až 80% nenasycených mastných kyselin, spoustu minerálů a vitamínů, včetně vysokého podílu vitamínu E. Při aplikaci na kůži se konopný olej vyznačuje hlavně velkou regenerační schopností, dále funguje protizánětlivě a antibakteriálně. Kromě tohoto samozřejmě dobře promašťuje a navrací pokožce elasticitu. Je super i na vlasy a nehty a vhodný na veškeré ekzematické a zánětlivé stavy kůže a při léčbě akné.


Vnitřní použití: Díky vysokému obsahu omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a dalších látek, které si tělo neumí samo vyrobit, je pro člověka vysoce prospěšný. Konopný olej má lehkou oříškovou příchuť, takže si ho můžete dávat na saláty nebo prostě po lžičkách jen tak. Bojuje proti civilizačním chorobám, onemocnění srdce a cév a posiluje imunitu.
Osobní tip: Na citlivou a podrážděnou kůži je mým nejoblíbenějším a nejschopnějším. Urychluje hojení různých ranek a stroupků a zklidňuje podráždění. Teď mám v plánu namazat s ním psa, protože se mu nějak hodně loupe kůže, vypadá to na nějaký ekzém. Uvidím, jestli mě potom nesežere :-D. 

Kupuju na Ekokoze, ale seženete třeba i od Saloosu.

4) Lanolin


No, někomu by mohlo vadit, že se získává z mazových žláz ovcí, kterým slouží jako penetrace pokožky a vlny. Chemické složení je velmi podobné vosku a tak se také lanolin chová - je tužší, špatně roztíratelný a odpuzuje vodu. 
Lanolin se často používá jako impregnační prostředek vlněného oblečení, ale pokud si ho koupíte v kosmetické kvalitě, nezklame vás. Má silné hydratační vlastnosti a vytváří na pokožce ochranný film, který oceníte například na mrazivém vzduchu na zimní lyžovačce. Plácněte na sebe lanolin a bude Vám celý den hej :-D.
Je hodně tuhý a těžko se roztírá, samotný je proto použitelný spíše na menší plochy. Navíc se pomalu vsakuje, takže to by vám ty namazaný nohy schly hodně dlouho :-D. 


Osobní tip: Já si samotným lanolinem mažu rty a atopický ekzém, když je ve fázi hojení. Lanolin rychle dodá potřebnou hydrataci, ekzém se rychleji doléčí a mám zas na chvilku pokoj. Do prvního stresu :-D.
Zajímavost: Pokud by někomu vadil ovčí lanolin, je k sehnání i náhražka - rostlinný lanolin. Seženete ho třeba na Ekokoze.

Ovčí lanolin v kosmetické kvalitě kupuju v Tvořivém světě.

A čím mažete kůži v kritickém stavu Vy?

4 komentáře:

  1. Naprosto skvělý článek, pro jistotu jsem si ho založila. Láká mě na zimu vyzkoušet ovčí lanolin, i ty oleje na vnitřní použití. A děkuju za odkazy na e-shopy, vůbec jsem je neznala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, pochvala mě moc těší, děkuju :-). Lanolin na zimu určitě doporučuju a ty oleje také, zvláště pupalkový je skvělý! Mám radost, že článek byl k užitku :-).

      Vymazat
  2. ja mám zmiešanú pleť, takže olej na ňu nepoužívam, ale kokosák je môj verný spoločník pre vlasy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, kokosák na vlasy miluju :-). A kdybys přece jen někdy chtěla zkusit olej na pleť, tak na smíšenou je výborný olej z vinných hroznů. Je lehký, dobře se vsakuje a pomůže s léčbou akné :-).

      Vymazat