pátek 1. srpna 2014

DIY // Tělové máslo pro citlivky

Na DIY kosmetice mě asi nejvíce baví různé krémy, masti a másla. Miluju vymýšlení receptů tak, aby to působilo na různé neduhy a zároveň to mělo dobrou konzistenci a dobře se to roztíralo. Jen při výrobě je třeba se obrnit trpělivostí, protože na poprvé mi to většinou nevyjde. 
Třeba když jsem dělala krém na suchou kůži, tak jsem vše doladila asi až na popáté :-D. Ale zato je krásně vymazlený a jsem z něho nadšená, protože svůj úkol plní na jedničku... O tom vám ale dnes psát nebudu. Je totiž na výrobu i suroviny o něco složitější, takže začneme postupně - máslem.

Másla dělám bez přidání vody. Jsou jednodušší na výrobu a extra výživná. Mohou však být ale také zrádná v tom, že když zvolíte špatné suroviny nebo poměry, tak se máslo nevsákne ani za 100 let a navíc si zacpete všechny póry a pokožku akorát unavíte. To ale není případ tohoto máslíčka...



S citlivou a suchou kůží v létě je problém. Alespoň teda já ho mám :-D. Potřebuju něco dost vyživujícího a hojivého, co se dobře vsákne bez mastného filmu. To byla výzva! A bez ostychu musím poznamenat, že se podařilo! 


Surovin není potřeba mnoho. Hlavní složkou je gel z aloe vera, který je naprosto skvělý pro citlivou a podrážděnou kůži, a bambucké máslo. To je výborné snad na všechno...vyživuje, regeneruje, můžete ho použít na každý typ pleti, napomáhá hojení... 
Z olejů zde najdete konopný a z lískových oříšků. O konopném jsem už psala tady. Olej z lískových oříšků jsem zvolila především kvůli tomu, že dobře promašťuje a zároveň se velmi dobře vsakuje.
Vosk jsem zvolila včelí. Je bohatý na vitamíny a působí antisepticky. Dál zde už najdete jen vitamín E, který kromě svého pozitivního vlivu na kůži působí jako přírodní konzervant, a esenciální oleje levandule a heřmánek, které jsou oba hojivé a regenerační.
Jdem na to!


Nejdřív ve vodní lázni necháte rozehřát 10 gramů včelího vosku. K tomu potom přihodíte 30 gramů bambuckého másla. Nechte obě suroviny pořádně rozehřát, aby pak rovnoměrně tuhly a nedělaly hrudky. Následně přilejte 7 gramů konopného oleje a 7 gramů oleje z lískových oříšků. Nechce vše dobře propojit a odstavte z plamene.


Když máte směs ve stavu, že ještě není úplně tuhá a dá se v pohodě míchat, přidáte do ní 40 gramů gelu z aloe vera. Míchejte jako draci, ať se gel dobře spojí se směsí. Nakonec přidejte od každého esenciálního olejíčku 7 kapek, znovu promíchejte a můžete dávat do kelímků. 

A pak už se jen mažte a užívejte si to :-D. Máslo hydratuje, vyživuje a uklidňuje citlivou nebo podrážděnou kůži. Můžete ho použít také třeba na popáleniny od sluníčka. Másla stačí jen troška, rychle se vsakuje a přitom znatelně cítíte, jak je pokožka jemnější a dostatečně napitá. 
Jsem z másla fakt nadšená. Mažu se s ním hlavně na noc a druhý den na sebe spokojeně sahám a mám radost, že šupinky jsou tytam. Asi občas musím vypadat dost úchylně :-D.


A čím se v létě mažete vy? ;-)

2 komentáře:

  1. Ahojky,koukám,že jsi na stejné notě,jako já a tvůj blog se mi moc moc moc líbí :-) Mohla bych mít prodím otázku? Mohla by jsi mi na mail poslat popis,jak jsi vyrobila ty samolepky na dozičky?Pořád se snažím je vyrobit,ale nejde mi to. Fakt super blog...Děkuji moc.L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, už posláno :-). Jsem moc ráda, že se blog líbí, taková pochvala je nejlepší motor ;-)!

      Vymazat