sobota 13. prosince 2014

Z deníčku nevěsty: Začínáme plánovat

13. 12. 2014...dnes jsou to přesně 4 měsíce od zásnub a přesně 20 měsíců do svatby :-). Těším se neskutečně! Jsem totiž svatební nadšenec a velký organizátor. Komunistické pětiletky hadr proti mě. Kdyby byla soutěž Plánovač roku, jsem jasným vítězem :-D. Takže svatba a její organizace, to je moje. I proto máme svatbu až v roce 2016 - abych si mohla pořádně užít její plánování, když se chystám v létě 2015 promovat :-D. A abych si zkrátila čekání a utřídila si myšlenky, rozhodla jsem se na blogu vytvořit novou rubriku, věnující se právě svatbě :-).


Máme na svatbu fůru času, takže žádné zařizování se ještě nekoná, ale vymýšlím už úplně všechno. Zaplaťpánbůh, že Matěj je v tomto velmi ohleduplný a všechny moje plány trpělivě vyslechne. Pak si k tomu řekne svoje, ale většinu návrhů odsouhlasí. Co tedy máme vymyšlené - termín, místo obřadu, návrh mých šatů (nechám si šít), představu o kytce, účesu a líčení, vybrané prstýnky, první novomanželský tanec, představu o oznámení (budu tvořit růčo), představu o dortu (pro Matěje překvapení), celkový koncept svatby. Svatební botky jsou na cestě. No, máme vymyšlené téměř všechno :-D. Matěj se mi směje, že jsem blázen, a jestli si uvědomuju, že ta svatba je až v roce 2016. No jasně, že uvědomuju, ale proč o tom nesnít a nepředstavovat si. To, že z těch snů a představ pak vzejdou konečné návrhy, to je jen plus :-D. 

Až v průběhu toho vymýšlení jsem si uvědomila, jak je fajn, že to bude až za dlouho. Jsem Váha a zrovna v tuto chvíli se to naplno projevilo :-D. Začalo to se svatebními šaty. Jen tak něco se mi nelíbí, takže bylo celkem záhy jasné, že si budu muset nechat šaty šít. Návrh svatebních šatů jsem měnila třikrát. V současné chvíli jen přemýšlím, jestli šaty bílé nebo barevné. Já nevím, ale ta bílá je na mě prostě moc tuctová. Místo svatby jsme měnili jednou. Představu o kytici dvakrát. Barvu svatby asi šestkrát. Teď už jsme ale snad ve stádiu, že naše představy jsou pro nás dokonalé a nechceme to jinak. No, samozřejmě se toho ještě spousta musí doladit, ale základ je víceméně hotov. Takže teď s radostí trávím volný čas u projíždění obrázků na google nebo na beremese.cz a jen tak se kochám :-D.

A jak to naše plánování probíhalo a probíhá?
1) Inspirujte se! Pro inspiraci je skvělý web beremese.cz. Já se na něm realizuju konkrétně tady. V albech a diskuzích najdete snad všechno, co vás zajímá.
2) Zapisujte si! Super je mít nějaký zápisník nebo přímo svatební diář. Napadá mě totiž spousta věcí a nemůžu si všechno zapisovat do mobilu :-D. Takže ve svatebním diáři mám všechny svoje tipy, které pak různě přešrtávám, jak mě napadají jiné, atd. Už se v něm vyznám asi jen já :-D.

Narozeninový dárek od Verči :-)

3) Konzultujte! Každá někdy potřebujeme probrat svoje myšlenky s někým druhým. Pro mě jsou takoví dva naslouchači Matěj a kamarádka Verča. Matěj samozřejmě, protože svatba se ho přece jen taky týká :-D (i když on někdy ze srandy říká, ať mu jen řeknu kdy a kde a že přijde říct ano :-D) a s Verčou probírám hlavně sebe, tzn. šaty, účes, kytku...prostě to, co čeho Matějovi před obřadem vůbec nic není :-D. A ještě, že je mám. Oba už mě párkrát dobře usměrnili a moje nápady doladili nebo naopak shodili ze stolu, když nestály za nic.
4) Pečlivě vybírejte dodavatele! Já už mám třeba vybranou švadlenu a floristku. Líbily se mi jejich práce, byly na ně dobré reference, tak jsem oběma dámám napsala. Obě byly po e-mailu velmi milé, daly mi přijatelný časový a finanční plán, takže se na spolupráci už moc těším. A jsem odhodlaná to dělat i dál. Dodavatelů je taková spousta, že můžete vybírat, dokud nebudete plně spokojení.
5) Nechoďte do křeče! Tím myslím, ať se vykašlete na přehnané braní ohledů na ostatní. Svatba je to vaše, o vás, pro vás a snad jediná v životě, takže by měla být hlavně podle vašich představ. Samozřejmě pokud máte na svatbě celiaka, je vhodné mu zařídit odpovídající stravu, a ne vykřikovat, ať si škubne, protože vy kvůli němu nebudete zařizovat nic navíc. Ale pokud vás bude rodina tlačit do 100 hlavé svatby se všemi příbuznými až do třetího kolene, a vy jste přitom chtěli svatbu jen s pár přáteli, tak se na to vybodněte a udělejte to podle sebe!

A co vy a plánování podobných větších akcí? Prožíváte to nebo jste spontánní? ;-)

P.S.: Kdyby vás ke svatbě něco napadlo, tak neváhejte a pište, času na svatební články máme spooooustu :-).


12 komentářů:

  1. jáááj, proti gustu nic, ale asi bych nechtěla tak dlouho čekat.. A plánování mám ráda, ale svoji vysněnou svatbu si představuji někde pod obloukem anebo v altánku kde budu jen já a můj snoubenec, oddávající a 2 svědci, nikdo více.. Šaty si koupím nějaké obyčejné, jednoduché a klasické ve kterých budu moct chodit a nebát se že se ušpiní, svatbu bych ráda v září.. Krátký obřad kde si navzájem vyměníme sliby a řekneme si něco pěkného, a po zbytek dne budeme dělat to, co budeme chtít a bude to jen o nás dvou. A líbánky strávíme týden u moře /přítel moře miluje/ a poté týden v lázní .../ na moje přání/ :D
    a potom až mnenší žranice v restauraci pro blízkou rodinu
    Krásně jsem to měla naplánované .. škoda že nám to s přítelem nevydrželo..i když jsme se tolik milovali a stále milujeme.
    Ale snad vám ano a budete mít tu nejhezší svatbu na kterou budete dokonce života vzpomínat!
    PS: každý je jiný a každý má jiný sny a plány :) svatba bude určitě kouzelná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D hodně lidí se diví, proč to máme až za tak dlouho :-). Já jsem teď za to ráda, protože musíme mezitím ještě oba odstátnicovat a do toho svatba, to se nám nechtělo. Takhle to je hezky v klídečku. Já se to pak budu snažit ještě více vysvětlit v nějakém článku :-).
      A Tvoje představa svatby...bomba! Dokonalá romantika :-). V některých věcech se shodujeme - jen v té svatbě pouze se svědky ne, rodiny by nás ušlapaly :-D. Ale chápu tu touhu po intimitě a po tom užít si to jen ve dvou :-). Určitě budeš zase brzo s někým moc šťastná a tuhle krásnou představu svatby si splníš :-).

      Vymazat
    2. nooo to doufám, ale taky bude záležet na partnerovi a kompromisu jakou by si svatbu představoval on, sto lidí sto chutí.. ale má vysněná je tato :)

      Vymazat
  2. 20 měsíců a už plánuješ? Tak to bude stát za to! :-) Přeji hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru (ať už je to cokoliv :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevydržím nad tím nepřemýšlet :-). Děkuju!

      Vymazat
    2. Pozor, svatba se opravdu plánuje rok dopředu, hlavně když při tom normálně chodíš do práce. Dobré termíny na radnici jsou rozebrané, na dobré šaty musíš obejít několik půjčoven a přizvat si kamarádky, aby to omrkly, do toho kytky, prstýnky, dorty, cukroví, hudba, seznam hostů, auta, rozvoz ožralců, bydlení pro příbuzné z Austrálie... jako svatba nahonem se dá vyřídit za měsíc, ale to si pak nikdo neužije, to je pěknej fofr.

      Vymazat
    3. Přesně :-). Nám to hodně ztěžuje fakt, že budeme mít svatbu 200 km od našeho bydliště. A teď přes státnice ohromně oceňuju, že to máme až za tak dlouho a je spousta času, protože kdybychom to měli mít už 2015, tak by mě asi jeblo :-D.

      Vymazat
  3. jé, náhodou jsem objevila tento článek a už vím, že svatební články budu i dále sledovat :)..přítel mě požádal o ruku 9.9.2014 a svatba bude 1.8.2015 :)..ačkoliv oba také letos státnicujeme, s průběžnými přípravami se to dá v pohodě zvládnout a nechceme už dále čekat, těšíme se oba moc :)..barvu svatby jsme vybrali světle modrou a bílou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, mám radost, že se ti tenhle typ článků líbí ;-)! Moc gratuluju k zásnubám ;-). My jsme se na těch dvou letech do svatby domluvili hned na začátku pro klid našich duší, kdybychom náhodou třeba museli prodlužovat, tak ať se ještě více nestresujeme...:-). A navíc pro 2016 hraje i to, že nám vychází krásné datum :-). To Ti pak budu od srpna tiše závidět ;-). Se světle modrou a bílou to budete mít moc pěkné, takové něžné a čisté ;-).

      Vymazat
    2. To spíš já mám radost, že ještě můžu někde pochytit inspiraci a navíc jsem z těch příprav úplně zblázněná, strašně moc se těším :). Původně jsem chtěla fialovou, ale poslední dobou už fialovou na svatbě mají snad fakt všichni :D, takže mi bylo jasné už dříve, že bych fialovou už nechtěla :). Přítel sám od sebe přišel s tím, že by se mu líbila světle modrá a dokonce našel i pár super fotek, jak světle modrá hezky vypadá a bylo rozhodnuto :).

      Vymazat
    3. Modré svatbě fandím ;-)...měli ji moji rodiče a dost s modrou kooperujeme i my, jen ji chceme ještě nakombinovat s nějakou další barvou... A máš pravdu, modré, konkrétně světle modré svatby nejsou tak moc časté, tak je to ideál :-). Chtěla bych barvám svatby věnovat celý jeden příspěvek, protože mě to moc zaujalo, jak někteří dokážou zkombinovat zdánlivě nezkombinovatelné a i těch možností, co dneska je...:-).

      Vymazat
  4. My budeme mít svatbu až v dubnu, takže mám ještě dost času na přípravy :-) . Už jsem si ale předběžně vyhlédla svatební šaty :-D . Na jejich vybírání jsem se hodně těšila :-) Předběžně jsem si je vybrala ze salónu https://www.pujcovna-renata.cz/svatebni-saty/ , ale myslím si, že si je ještě několikrát rozmyslím :-D .

    OdpovědětVymazat