neděle 29. března 2015

Cestování // Všechny cesty vedou do Říma...organizačně

Po dovolené v Římě jsem dlouho toužila. Mám ráda aktivní dovolené, dějiny a ač se neorganizuji v žádné církvi, náboženství mě moc zajímá (kéž by mě někdy pustili do vatikánské knihovny, to bych si porochnila!). Takže jsme se s Matějem po 3 měsících vztahu domluvili a vyrazili na týden do italské metropole.



Rovnou říkám, v klidu jeďte mimo sezónu. My jeli v srpnu a za celý týden jsem nepotřebovala dlouhý rukáv (teda když nepočítám kostely), večer jsem si vystačila s pashminou. Bylo tam opravdu teplo, někdy možná až na celodenní chození nepříjemně. Moje kamarádka tam jede teď v dubnu, má být 20 stupňů, to považuju za ideál. 

Nechtěli jsme tehdy ještě úplně home made dovolenou, takže jsme si cestu a hotel nechali zajistit od cestovky. Konkrétně přes Student Agency. Bylo to letecky z Vídně, na 6 nocí ve 3* hotelu se snídaní. Jako bonus jsme měli odvoz busem z Prahy do Vídně a po příletu zas zpět. Tuším, že to bylo kolem 10.000,- Kč dohromady pro oba. Koukala jsem i teď na jejich nabídku a není to o moc dražší. Myslím, že to není špatná cena.
Jen jedinou nevýhodu tady tento způsob cestování měl...při přestupu z busu na letadlo ve Vídni nám to vyšlo tak špatně, že jsme museli na letišti čekat celou noc na odlet. Njn, ne vždy se všechno podaří.

Itálii jsme přistáli na letišti Fiumicino. Letiště je mimo Řím a s Římem ho spojuje vlaková doprava. Báli jsme se, jestli vlak v pohodě najdeme, ale šli jsme po popiskách a za davem a vlak našli v pohodě. Jezdí co půl hodiny a zastavuje až v Římě. Jen upozorňuju, určitě si kupte lístek. Rádi tam chodí revizoři, za pokutu to nestojí.

Pokud chcete chodit po památkách, rozhodně si někde v infocentru kupte Roma Pass. Je více druhů, my měli na 3 dny za 36 euro. Roma Pass zahrnuje bezplatnou městskou dopravu a vstup do vybraných památek buď úplně zdarma nebo se slevou. Určitě se nám Roma Pass vyplatil nejen finančně, ale i časově. S Roma Passem jsme do památek měli přednostní vstup, takže třeba u Colosea jsme předběhli dlouhou frontu, co se táhla po sluníčku, zamávali Roma Passem a šli dovnitř :-).
Pokud budete v Římě déle jak 3 dny (což můžu jen doporučit, vjemů je tam dost), doporučuju si sednout nad leták od Roma Passu a rozplánovat si, co z výhod Roma Passu využijete. My jsme za ony 3 dny stihli víceméně celý Řím. Pak už jsme v Římě byli jen 1 den, kdy jsme obcházeli památky, do kterých není potřeba vstupné, 1 den u moře a 1 den ve Vatikánu.
Pokud si nebudete kupovat Roma Pass, tak se určitě vyplatí pořádně okouknout ceník památek. Rodinné vstupné i slevy na ISIC, to všechno můžete využít. 

Z hromadné dopravy jsme využívali víceméně jen metro, které jsme měli kousek od hotelu. V metru jsou automaty na lístky (na rozdíl od automatů v Amsteru je postup jejich ovládání snadno pochopitelný :-D) a na perón vcházíte přes turniket. Ovšem jsou tací, kteří se na vás na poslední chvíli natulí a projdou s vámi. 
Římské metro má 3 trasy - A, B, C a odbočková trasa B1 (my zažili pouze 2, B1 byla otevřena v létě 2012, céčko bylo otevřeno na podzim 2014 a úplně dostavěné má být v roce 2020), protkávající celé centrum. Jen se nesnažte metro dobíhat a silou si otevírat dveře, rozhodně to nejde tak snadno jako v Praze. Matějova košile, ze které jsme tu špínu ze dveří římského metra už nikdy nevyprali a skončila v koši, o tom ví své :-D.

Snídaně jsme měli v hotelu, takže ty jsme neřešili. Na oběd jsme většinou měli nějaké ovoce, protože bylo takové horko, že jsme neměli vůbec hlad. Na večeři jsme chodili do restaurací. Choďte spíše dříve než později, třeba v šest, v sedm jsme v klidu našli místo, kolem deváté se před restaurací stála fronta. 
Jinak abych pravdu řekla, jídlo nic moc. Pizzy i těstoviny jsem už jedla v Čechách lepší a třeba na moji oblíbenou tomatovou polévku jsme za celý pobyt vůbec nenarazili.
Nespornou výhodou je v Římě systém pítek. Využívají akvadukty ještě ze starého Říma a na každém rohu je pítko s pitnou vodou. Matěj nosil v batohu 2 půllitrovky, které jsme průběžně doplňovali. Taky se člověk může v horku aspoň opláchnout, voda je hezky studená.
Nezapomeňte na pravou italskou zmrzlinu. Gelaterii najdete na každém rohu. Platíte za velikost kornoutku a do toho vám tam nahňácají lopatkou co nejvíce zrmrzliny. Mně vždycky stačil ten nejmenší kornoutek :-D.



V Římě má snad každá ulice svůj kostel. Všechny jsou úžasně zdobené a co kvituji nejvíc, jsou téměř stále otevřené a můžete v nich fotit. Striktněji se dodržuje "kostelní dress code", tedy zakrytá kolena a ramena. U dvou kostelů se nám stalo, že před vchodem je obhlídka a s odhalenými koleny nebo rameny vás dovnitř nepustí. Vzkvétá tam tedy pouliční prodej pashmin a šátků.
S kostely jsou neodmyslitelně spjati i žebráci. Stojí před vchodem, jsou neodbytní a běda, když jim nic nedáte. Na tohle jsem vysloveně alergická, takže to bylo jediné, co mi kostely trochu znepříjemňovalo.

Můj kostelní ohoz se sochou Mojžíše v pozadí :-D.

A k organizačnímu článku poslední věc - vemte si dobré, pevné boty. Já se na začátku vztahu chtěla líbit, tak jsem si s sebou vzala jen několik párů sandálků. Řím má často tvrdou a nerovnou dlažbu, pro tyhle boty naprosto nevhodnou. Nepomáhalo mi ani to, že jsme denně stáli na nohách 12 hodin. No, každý večer, když jsme dorazili na pokoj, jsem si omyla nožky a jala se ošetřovat své krvavé puchýře. Poslední den jsem si nohy regulérně zafačovala. No krásná jsem opravdu byla, Matěj se mi směje ještě dneska :-D.

A příště něco k památkám :-). 


A co vy, chystáte se do Říma? A pokud jste byli, čím vás zaujal? :-)


1 komentář:

  1. Itálie a Řím je nádherný :-) . My tam jezdíme každý rok. Někdo má rád Chorvatsko a my s manželem Itálii :-) . Jezdíme do apartmánu, ale pokaždé na jiné místo :-) . Kromě dovolené u moře jezdíme ještě tak na týden po ČR pod stan a i tady je to super, takže si pokaždé léto užijeme :-) .

    OdpovědětVymazat