pondělí 18. května 2015

Z deníčku nevěsty: Nejdůležitější věci pro pohodovou svatbu

Lidé okolo mě se už pomalu začínají vdávat a ženit. Díky tomu jsem za poslední dobu absolvovala nemálo svateb a ze všech sosala, čím bych se mohla inspirovat na tu naši. Svatby to byly různé - od 20 hostů po 90, s obědem pro všechny, pro nejbližší rodinu nebo odpolední svatba rovnou s afterparty, svatby s obřadem na úřadě, na zámku i v kostele...všechny ale provázely 3 věci, na kterých celá svatba stála a když nefungovaly, bylo to na svatbě znát. A přitom nejde o nic složitého - stačí se jen zamyslet, aby pak všechno to úsilí a peníze, co člověk do svatby dá, nepřišlo vniveč. A o co tedy šlo?

Fotka z nedávné svatby, kterou jsme navštívili. Jedna z těch pohodových - dobře zorganizovaná, se spoustou jídla a fajn lidí.

1) Organizace

Kdo teď otočil oči v sloup a pomyslel si něco ve smyslu, že to je přece jasné, nechť se přihlásí :-D. Ono se to zdá jako naprosto jasné, že bez organizace to nejde, jenže ve skutečnosti skutek někdy utek. Nevěsta, místo soustředění se na sebe a na novomanžela, rozdává pokyny, svědci nervózně pobíhají a svatebčani rozpačitě přešlapují z nohy na nohu a čekají, co bude. Když tento stav pak provází celou svatbu, není to nic moc pro všechny zúčastněné.
K tomu mám 2 řešení - informační "letáček" a obeznámení pomocníci. Na svatbu se nám totiž budou sjíždět hosté ze 4 směrů a sejdeme se až před místem obřadu. Nebude čas na nějaké velké vysvětlování. Proto ke každému oznámení přihodíme papír s informacemi ohledně svatby, tzn. co, kdy a kde. Zároveň bychom chtěli většinu oznámení rozvážet osobně, abychom se o tom s hosty případně rovnou pobavili.
Současně budu mít na svatbě plně instruovanou osobu (dost ráznou na to, aby zvládla hosty zorganizovat), která v případě zmatků bude vědět, co má dělat. Když to zkrátím, tak mojí ideou je, že ve svatební den to už všechno pojede samo bez mého velkého přičinění.
Vlastně mám i třetí způsob řešení, možná nejzákladnější - novomanželé sami musí vědět, co vůbec chtějí. Zní to samozřejmě, ale všímám si, že to až tak samozřejmé není. Pokud novomanželé sami nemají žádnou představu, nikdo jiný to za ně nevymyslí a z toho pak vznikají ony trapné momenty, kdy nikdo nic neví.


Jídlo

Kdyby byli svatebčané popsáni v učebnicích biologie, bylo by tam psáno, že svatebčan je živočich převáženě hladový. Není se čemu divit - cesta na obřad, obřad, cesta na hostinu...to většinou člověku vyhládne. A když se to pak blbě vymyslí, může se stát, že hlad narušuje požitek všech z tak krásného dne. Byla jsem jednou na svatbě, kde se o půl hodiny zpozdil obřad, který pak trval hodinu, pak se ještě fotilo a pak se hodinu jelo na hostinu - první, na co si z té svatby vzpomenu, je to, jak jsem měla hrozný hlad - což je pro jinak skvělou svatbu nic moc vizitka.
Není zas až takový problém zajistit pro svatebčany drobné občerstvení těsně před nebo po obřadu pro zahnání největšího hladu před cestou na hostinu. Měli jsme s Matějem vymyšlené, že po obřadu budou mít svatebčané možnost malého pohoštění (voda, káva, chlebíčky) a mezitím proběhne focení. Teď v pátek jsme byli na svatbě, kde to takto bylo zařízené a musím říct, že to fakt bodlo. Po obřadu jsme se zúčastnili focení hromadné fotky, skočili se občerstvit, pak si udělali jednu single fotku s ženichem a nevěstou a jeli domů :-). Spokojenost!


Dobře naladění hosté

Něco, co nejmíň ovlivníte, ale co může svatbu pěkně pokazit. Věčně nabručená tetička nebo pomlouvající kamarádka, které ale nemůžete nepozvat.
K tomu mám jen 2 věci - ty, které zvát nemusíte, tak nezvěte, a pokud některé takové pozvat musíte, tak se na ně smějte a dejte jim najíst. To všechny obměkčí :-).


A jaké jsou nejdůležitější věci po pohodovou svatbu podle vás? ;-)

4 komentáře:

  1. Na kolika svatbach si uz byla? Marika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sedmi :-). Dvakrát kamarádkám a zbytek obstaralo početné příbuzenstvo ;-).

      Vymazat
  2. Panecku! Ja chystam vlastni a na jine jsem jeste nebyla. Budeme mit svatbu v kostele se msi, takze obrad pres hodinu. Mam chystat obcerstveni? Docela jsem se lekla, jak jsem cetla, aby nemeli hoste hlad. Jeste prave to foceni a nez se dojede na obed. Diky za rady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já mám zkušenost, že hodinu obřad, hodinu focení a ještě cesta na hostinu a hlad byl. Když měl svatbu Matějův bratr, tak to taky trvalo hodinu, pak rychlé focení asi na 20 minut a hostina byla vedle na faře, to bylo v pohodě. Ale pokud to máte takto, tak bych tam něco málo připravila. Vůbec se s tím ale netrap, důležitá je hlavně voda a pak stačí pár koláčků. To není na nějaké velké jedení, prostě jen aby si lidi něčeho zobli, zaplácli největší hlad a taky se během čekání na odjezd zabaví :-). Určitě to bude překrásná svatba!

      Vymazat