sobota 13. června 2015

Z deníčku nevěsty: Na čem na svatbě ušetřit a na čem naopak nešetřit

Když se řekne svatba, hodně lidem hned v hlavě vyskočí asociace: svatba = hodně peněz. Nebo také svatba = hodně vyhozených peněz. Také jsem to tak měla. Když mě Matěj požádal o ruku a začali jsme si dávat dohromady představu naší svatby, došlo mi, že nechci svatbu je se svědky, na radnici, bez hostiny a v obyčejných šatech. Ne, chci si to užít, na krásném místě, v krásných šatech, se spoustou bližních, dostatkem jídla a zábavou až do noci. Ale jak to udělat, abychom nemuseli vykrást banku a přitom na svatbě nebylo vidět, že je lowcostová? Tady jsou mé tipy...:-)


1) Nejdražší je hostina

Nejprve je třeba si uvědomit, co je na svatbě nejdražší a na čem se tedy dá nejvíce ušetřit. Nejdražší je bezesporu hostina. Abychom na ní alespoň trochu ušetřili, rozhodli jsme se pro několik vychytávek...

- obřad odpoledne bez oběda - Ve dvě hodiny obřad, než se skrze focení dostaneme na hostinu, budou tak čtyři. Pak bude jen polévka a hned poté raut. Vynecháme svíčkovou, protože je nejen drahá, ale také těžká a v srpnu, kdy bude nejspíše teplo, by nám mohla hosty úplně odstavit :-). Samozřejmě hosti musí o tomto záměru vědět, aby byli najedení z domova.

- místo klasického rautu prase - Pečené prase se vám vyplatí víc, než klasický raut. Za málo peněz hodně muziky.

- mít to v místě, kde si to zařídíme svépomocí - Hostina v restauraci se dost prodraží. Na nájmu za prostor, na jídle, na pití, hlavně na alku. Pokud máte možnost, zařiďte si hostinu v prostoru, kde si to můžete udělat svépomocí. Buď si to můžete zařídit všechno úplně sami, nebo najměte pár lidí na výpomoc, obsluhu. Pořád ušetříte spoustu peněz.

- nápoje - Na stolech stále mějte džbány s čistou vodou, třeba s citronem a mátou. Hosté to ocení a je to levné. Alkohol volte klasický, člověka to snadno svede k nakupování různých novinek, což se prodraží. Nakonec stejně všichni pijí pivo, víno a něco málo tvrdého.


2) Být sám sobě dýdžejem

- kapela i profesionální DJ se prodraží. Není žádný velký problém pouštět si muziku sám. Vyberte si kamaráda, který bude DJ suplovat a máte to zadarmo. Jen pozor na výběr skladeb. Ne na všechny se nechá dobře tancovat a zábava pak vázne. Nejlepší jsou takové ty klasicky taneční, 80ky . Od věci ani není připojení k internetu, aby se mohly pouštět z youtube písničky na přání.


3) Šaty k recyklaci

Pokud chcete ušetřit na šatech, nepůjčujte si je. Nechte si šaty ušít a pak prodejte.


4) Tři mixéry jsou k ničemu

Místo svatebních darů požádejte hosty o finanční obnos. Budou mít radost, že nemusí nic vymýšlet a vám se vrátí náklady na svatbu. Ze zkušenosti mnoha příbuzných a kamarádek můžu říct, že výdaje na svatbu se vám alespoň částečně vrátí, ne-li úplně. S některými dodavateli se také nechá domluvit na platbě na fakturu až po svatbě, kdy už můžete použít peníze z darů. A pokud potřebujete peníze předem a nemáte, požádejte rodiče, ať vám dají svatební dar před svatbou. Věřím, že to pochopí.


5) Nepodlehnout opičárnám

Poslední, ale nejspíše nejdůležitější rada. Hodně nevěst zběsile šetří kde se dá, ale pak nakoupí spoustu blbůstek na výzdobu, rekvizity do fotokoutku, svatební strom, svatební knihu, speciální talíř pro novomanžele, speciální smetáček a lopatku na střepy, speciální ramínko na svatební šaty...ono se to nezdá, ale částky naskakují. Zbytečně.

---------------------------------------------------------------------------

Jak víme, svatba je docela drahá sranda a i když máte pár lidí, 50.000,- Kč padne ani nevíte jak. A pokud tam máte i širší rodinu a kamarády, můžete se dostat nad 100.000,- Kč. To málokdo chce a může do svatby investovat, v kurzu jsou tedy lowcostové svatby. Šetří se na všem a co nejvíce, což ale není vždy to pravé a ořechové. V průběhu našeho plánování a účasti na jiných svatbách jsem došla k seznamu věcí, na kterých je podle mě lepší nešetřit, aby veškeré úsilí s přípravou svatby nepřišlo vniveč


1) Fotograf

Jediné, co vám po svatbě krom manžela či manželky zůstane, jsou fotky a prstýnky. Díky fotkám si i po letech můžete svatbu připomenout a vzpomenout si i na zapomenuté detaily. Proto jsem toho názoru, že je lepší si do fotografa zainvestovat, aby ty fotky stály za to. Kamarád se zrcadlovkou je sice fajn, ale svatební fotky jsou speciální fotografická disciplína, kterou neovládá každý. Dopřejte si ten luxus a vyberte si kvalitního fotografa. Je to neopakovatelný den, takové záběry už nikdy neuděláte. Pokud chcete ušetřit, domluvte si fotografa jen přes obřad a na pár fotek po něm, nemusíte si nechat nafotit svatbu od rána až do večera. Na to už vám bude stačit kamarád se zrcadlovkou ;-). 


2) Prstýnky


Prstýnky ze zlata jsou drahé, řekne si většina lidí, a koupí si třeba ze stříbra nebo chirurgické oceli. Není to škoda? říkám si. Ty prstýnky budete nosit (v tom lepším případě) do konce života. Když budete trochu hledat, seženete zlaté prstýnky za cenu do 10.000,- Kč za pár. 


3) Šaty


Svatební šaty jsou docela dobrý job, bývají nechutně předražené. Tady spíš platí, dát si čas a hledat to nejlepší, v čem vám to bude nejvíce slušet a budete se v tom nejlépe cítit. Když budete mít na sobě něco, v čem se tak úplně necítíte, bude to poznat a zbytečně si zkazíte svůj vlastní dojem ze svatby. Projděte si víc půjčoven, nebo když si budete chtít nechat šaty šít, trvejte na precizní práci. 
Já si budu nechávat šaty šít, takže jsem zjišťovala, co je v tomto případě nejlepší. Nejlevnější šaty vám ušijí v Číně. Třeba i krásné šaty s bohatou sukní za pár korun, ale samozřejmě někde musí být chyba. Šaty mají odfláknuté zdobení, nekvalitní látky nebo vůbec nesedí. A jelikož bývají šité na míru, nemůžete je vrátit (taky nechápete, jak mohou šaty šité na míru nesedět? No, děje se to). Pak budete shánět další šaty a vyjde vás to zbytečně o dost dráž. A navíc, nemám iluze o tom, v jakých podmínkách tamní švadleny pracují.
Tuzemské švadleny jsou sice o něco dražší, ale za to můžete dozorovat celý proces výroby, osaháte si látky, díky průběžným zkouškám vám šaty budou sedět a včas můžete zasáhnout, když se vám na nich nebude něco líbit. 
A pokud chcete ještě více ušetřit, šaty po svatbě prodejte :-).


A jaký na to máte názor vy? :-)


8 komentářů:

  1. Ještě, že žádnou svatbu nechci... Jen vyhozené peníze... Radši bych je investovala do svatební cesty a koupila si pořádnou dovolenou v neobvyklé destinaci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, svatba je bohužel docela drahá záležitost :-(. Spousta lidí to řeší tak, že udělají svatbu jen se svědky nebo opravdu s jen pár nejbližšími lidmi a pak, přesně jak píšeš, odjedou někam na dovču. Ale ono i když děláš větší svatbu, tak to v konečném důsledku nemusí být tak marné, hodně se toho vrátí ve svatebních darech :-).

      Vymazat
    2. ahoj, nam se vsechny naklady vratily v darech a byla to krasna akce, na kterou si radi vzpomeneme :)

      Vymazat
    3. JJ,tak to často bývá, že se to vrátí v darech :-). Super, moc gratuluju ke svatbě! ;-)

      Vymazat
  2. Taky budu mít letos svatbu a souhlasím s tebou, že do těchto 3 věcí se vyplatí investovat :). Za mě ještě do kameramana, protože minimálně obřad budeme chtít určitě vidět ještě po svatbě (budu nervozni a nebudu si nic pamatovat :D). Pokud stále tápeš, kde si nechat ušít v ČR svatbní šatu, zvaž Madoru :). Kdybych nesehnala mé vysněné šaty za 8 tis ve výprodeji svatebních šatů (navíc nové!!!), tak určitě jedu do Madory :). Přijatelná cena - stejná jako půjčovné (kolem 8-12 tisíc) a česká práce :). Jinak fotograf je podle mě nejdůležitější z celé svatby, budeme mít Radka Foučka a už teď se nemohu dočkat :). Prstýnky se dají super pořídit u Rýdla, kde je 5% sleva při platbě v hotovosti, případně na veletrhu se dají objednat s 10% slevou (tam jsme objednali my). Nás už to čeká 1.srpna :). Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téééda, Ty to máš zmáklé :-). My, jak to máme až za rok, tak takovéhle podrobnosti teprve chytám :-).
      Jinak o Madoře jsem uvažovala, ale nakonec jsem si vybrala švadlenu kousek od nás, na kterou jsou ohledně šití svatebních šatů dobré recenze. Je mi sympatické, že ji mám kousek a můžu bez problémů chodit na zkoušky.
      Kameramana jsem nezahrnula. protože zatím jsme se shodli na tom, že kameramana nechceme. Kdo ho chce, tak určitě patří taky do výčtu, na čem nešetřit, aby to za něco stálo :-).
      1. srpna, to máte za chviličku! Tak ať se poslední přípravy daří a když bys mi pak poslala nějaké fotky, byla bych moc ráda :-).

      Vymazat
    2. Jasně, na podrobnosti rychle přijdeš :). Hodně jsem toho pochytila na beremese :D. Prstýnky určitě doporučuji sehnat na tom veletrhu, jednak máš všechny prodejce na jednom místě (Rýdl, Bisaku atd.) a jsou tam ty veletržní slevy :). Překvapivě nás Rýdl vyšel nejlevněji :). Měli jsme sice vyhlédlé prstýnky od Bisaku, ale ve skutečnosti se mi nejvíc líbily Rýdl (má divné fotky na webu, ve skutečnosti jsou o dost krásnější).
      Tak to s těmi šaty naprosto chápu :). Určitě budou krásné, už se moc těším na fotky po svatbě! Já si u jedné paní u nás nechávám šít šaty na převlečení, tak už jsem dost zvědavá, 29.6. jdu na zkoušku, už nemůžu dospat :).
      Jinak svatbu bude opravdu za chviličku! Ještě teď si pamatuju, jak mi 9.9.2014 přišlo, že se té svatby snad nikdy nedočkám :D. Uteče to jako voda a na jednu stranu jsem i ráda, že to bude za námi a já budu už v "normálnách kolejí", poslední dobou mi zabírá svatba 75% všech myšlenek :D. Snad ten den bude krásný :). Věřím, že ano.

      Vymazat
    3. Určitě bude dokonalý! Budu držet palce, ať z toho nezblbneš ;-).

      Vymazat