neděle 26. července 2015

Cestování // Všechny cesty vedou do Říma...Vatikán

Vatikán - stát ve státě. Mekka křesťanského světa. 44 hektarů a necelých 1000 obyvatel. Jak já bych si přála, aby mě někdy pustili do vatikánských knihoven a archivů. Myslím, že si vůbec nedokážeme představit, co tam všechno je...



Ve Vatikánu vás budou zajímat hlavně 2 věci - bazilika sv. Petra s přilehlým náměstím a vatikánská muzea. Můžu vám k tomu dát 3 rady -
1) Pokud si chcete projít i muzea, vyhraďte si celý den, A stejně nejspíš nestihnete všechno,
2) Nože, pepřáky a podobně nechte doma. Sestřenky přítel to dotáhl tak daleko, že má do Vatikánu zakázán vstup :-D.
3) Pozor na zakrytá ramena a kolena. Bez toho se do baziliky nedostanete.



Svatopetrské náměstí a bazilika sv. Petra

V Římě jsme se na jedné z ulic vedoucích do Vatikánu připojili k davu a došli až na Svatopetrské náměstí. To je natolik prostorné, že i to množství turistů se zde ztratí. Je obehnáno sloupovím a pokud stojíte čelem ke katedrále sv. Petra, máte po pravé ruce Apoštolský palác, což je oficiální vatikánská rezidence papeže.



Samotnému náměstí dominuje 25, 5 m vysoký obelisk, pocházející ještě z dob starého Egypta. Umístění již bylo několik, na Svatopetrském náměstí je na přání papeže Sixta V. od roku 1586.

Zrak každého však spočine především na bazilice sv. Petra. Už si nevybavuji, zda se tam platilo nějaké vstupné, ale zcela jistě vím, že procházíte přes kontrolu, zda jste vhodně oblečeni. S odkrytými koleny nebo rameny vás dovnitř nepustí.



Bazilika sv. Petra je postavena v místech, kde byl dle legendy pohřben sv. Petr. Už pod poloviny 2. století zde stála modlitebna, se stavbou baziliky se započalo v roce 324, vysvěcena byla v roce 329. Dnešní bazilika ve své podobě pochází s let 1505 - 1629. Zajímavostí je, že projekt krom jiných předložil i 30-ti letý Michelangelo, jeho návrh však nebyl vybrán a stavby se zhostil Domato Bramante. Po něm stavbu vedl Rafael a v roce 1547 se ke slovu dostal i Michelangelo :-). Jeden čas byl hlavním architektem i Bernini :-).

V samotné bazilice mě samozřejmě zaujala propracovaná, bohatá výzdoba. Dále jsem studovala, kdo všechno je zde pohřben a vyšlápli jsme si i na ochoz kupole. Výhled na celý Řím, ale hlavně Svatopetrské náměstí a vatikánské zahrady za tu námahu stál. Tuším ale, že se tam nechá jet i výtahem.

 







Na ochozu kupole


Výhled do vatikánských zahrad


Výhled do vatikánských zahrad

Výhled do vatikánských zahrad

Vatikánská muzea

Vatikánská muzea jsou ohromná. 47.000 m2 expozic. Najdete tu všechno. Od Egyptského muzea, přes Misionářské etnologické muzeum, po Muzeum moderního náboženského umění. Zároveň tu jsou krásně malované síně - mě nejvíce zaujaly Raffaelovy.








Součástí vatikánských muzeí je zároveň slavná Sixtinská kaple. V té jediné nesmíte fotit. V tom množství návštěvníků to ale nelze uhlídat, takže i my máme fotečku :-).



Hned vedle Vatikánu (ale tuším, že je to už Řím) naleznete Andělský hrad. Velká pevnost, původně postavena jako Hadriánovo mauzoleum, později sloužila jako papežská pevnost a vězení, spojená s Vatikánem podzemní chodbou. Dnes zde najdete muzeum. My jsme byli už hrozně unavení, takže jsme dovnitř nešli, ale příště to napravíme :-).





Tím by byl Řím u konce. My na něj měli celý týden, ale pokud máte jen víkend, tak určitě doporučuju Colloseum, Forum Romanum, Bazilika San Pietro in Vincoli, Fontána Di Trevi, dále pak Pantheon, Španělské schody, Bazilika San Giovani in Laterano, a samozřejmě Vatikán :-).


Hned bych tam jela znovu :-). K jaké památce bych ale běžela jako první, to nevím. Co nejvíce zaujalo vás? ;-)


2 komentáře:

  1. Řím je taková neohraná klasika! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Zrovna dneska jsem v drogerii slyšela paní, jak někomu říká do telefonu, že pojede na pár dní do Říma. Nevypadala ale, že by mě chtěla vzít s sebou :-D.

      Vymazat