pondělí 20. července 2015

Zdraví // Vitamín ze slunce

Vitamín D...občas trochu opomíjený, ale neméně důležitý než třeba Béčko nebo Céčko, o kterých člověk slyší ze všech stran.

Chorvatsko, ostrov Cres (cestovní článek bude) - tam se bronz i Déčko chytalo o 106 :-).

Vitamín D je skupina vitamínů rozpustných v tucích. K čemu nám je potřeba? Primárně je uložen v ledvinách, odkud udržuje správnou hladinu vápníku v krvi. Tím u většiny lidí jeho funkce končí, neboť většina populace má vitamínu D nedostatek. Pokud se ho však snažíme získávat, může nám být nápomocen i v jiných ohledech:
- posiluje imunitu - chrání před autoimunitními onemocněními, záněty - některými vědci je označován za aktivátor imunitního systému
- udržuje zdravé kosti a zuby - zabraňuje jejich demineralizaci (a zvláště tady pozor na nedostatek vitamínu D, tělo si jinak bere vitamín D právě z kostí)
- podporuje léčbu zlomenin
- udržuje správnou hladinu cukru v krvi
- podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě
- ochraňuje srdce před kardiovaskulárními problémy
- působí proti rakovině
- podle posledních výzkumů působí proti depresi
Nooo, to není malý výčet, co? ;-)

No a jak vitamín D získat? Zdrojů vitamínu D je několik. Například mořské ryby, a to i konzervované, houby pěstované na slunci (třeba žampiony) a vaječný žloutek. Samozřejmě se také prodávají nejrůznější potravinové doplňky ;-). Ale nejjednodušší pak, zvláště v létě, je jít se projít na sluníčko. Vitamín D se pak vytvoří v našem těle sám působením ultrafialového záření. Tím si Déčko získalo mé sympatie :-D.


A z toho plyne poučení - do plavek a k vodě, je to zdravý! ;-)


2 komentáře:

  1. Já to na sobě vždycky cítím v zimě, že mi chybí. Ani doplňky stravy mi nepomáhají...
    Nemáš tip co s tím?

    Tvá B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, určitě doporučuju ani v zimě nepřestat s rybami, to hodně pomáhá. Já se pak ještě snažím chytat sluníčko, kde se dá. Pokud Ti ale ani doplňky stravy nepomáhají a snažíš se vitamín získávat i ze stravy a ze sluníčka, zamyslela bych se nad tím, jestli Ti opravdu jen chybí vitamín D, jestli není problém v něčem jiném. Budu držet palečky ;-).

      Vymazat