čtvrtek 25. června 2015

Ze života // Se psím starouškem :-)

4:28 ráno. Ze sna mě probouzí kňučení. Nijak hlasité, ale dost pronikavé na to, aby mě nenechalo znovu usnout. Pes pod postelí přešlapuje a vytrvale kňourá. Když má pocit, že to trvá dlouho, tak zaškrábe na postel. To už jsem ale většinou dostatečně vzhůru na to, aby mu za tohle přiletěla jedna lehká na zadek, takže si to většinou odpustí. Se zalepenýma očima vstávám. Gorďa kolem mě poskakuje, točí se a vede mě za svou potřebou. Ne, ven se mu nechce. Dostal nočního hladíka. Posadí se před skříňku, kde má svoje piškoty a dožaduje se přídělu. A takhle je to třeba 2x, 3x za noc. Zabít!


Je mu 10 a půl, na kavalíra úctyhodný věk. Podle toho se také chová. Jak stárne, získával postupně různé návyky - některé úsměvné, některé terorizující

- ve 22:00 má večerku. Odchází na lože - u našich do jejich postele, u nás buď na gauč nebo na svoji deku v obýváku na zemi. 
- v 6:00 má budíček. Požaduje snídani a dokud ji nedostane, prudí a prudí. Mezitím má několik nočních hladíků, viz výše. 
- Rád leží na gauči, ale neumí se na něj dostat. Respektive dřív vyskočil, teď už neskáče. Já ho podezírám, že by to i zvládl, jen nás terorizuje. Sedne si pod gauč, kňourá, občas zaškrábe na gauč. Pak ho někdo zvedne, on po něm hodí pohledem, jakože "to to trvalo" a jde si lehnout.
- Nemá rád kohokoli mladšího, než je on. Ať už zvíře či člověka, s mladšími se nedruží. Nedej bože, když si s ním náhodou chtějí hrát. To regulérně uteče.
- Snídani chce v 6:00, večeři v 18:00. Když nemá, prudí.
- Nechce chodit ven. Odvede svou práci a chce jít domu. Když má jít dál, tak se plouží, rozhlíží se a pořád po nás pomrkává, že by se to chtělo otočit. Když se mu vyhoví, tak běží jak jura.


A já mu to všechno žeru. Je už hodně nemocný a člověk neví dne ani hodiny. Proto když je u nás, mám před spaním takový rituál. Zkontroluju dveře na balkon a od bytu a pohladím Gorďu, i když ho tím třeba vzbudím. Nikdy totiž nevím, zda zrovna tahle noc nebude až moc klidná. Proto 3x  hurá za všechny jeho prudící akce. Proto mu ani nedám na zadek tak často, jak by si jistě zasloužil. Na výchovu jsem měla času dost. Teď ať si jen užívá života. A my si užíváme jeho. Ve 4:28 to platí stonásobně :-D.


A co vaši psí stařešinkové? Taky mají nějaké svoje speciální zvyky? :-)



6 komentářů:

  1. Noční hladík :D Je roztomilej. ♥ Náš pan Odin bude mít v létě 11 a až na šedivějící bradičku by mu to asi nikdo neřekl, protože je to takový věčný štěně bláznivý. :D Taky má svý chvilky, kdy má starouškovský zvyky, ale v jejich věku - přesně jak říkáš, ať už si jen užívají. :)
    Co mě ale vždy pobaví - když má pocit, že si ho už dlouho nikdo nevšiml, začne až jakoby mrnkat. :D A to opravdu do doby, než mu někdo z nás začne věnovat pozornost. Občas mu odpovídám podobným zvukem a takhle si "povídáme" i pár minut. :D
    Přeju vám s Gorďou co nejvíc pěkných společných chvil. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mrkat? To si vůbec nedovedu představit :-D. Jinak my si taky povídáme - Gord většinou kňourá, že něco chce, tak já zase kňourám na něj zpátky, to ho rozdráždí...no, Matěj se vždycky baví :-D.
    Děkujeme, my vám také! :-) A panu Odinovi vše nejlepší k narozeninám!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne mrkat, mrnkat :D Vlastně je to jen takový tichounký vrčení, ale já vždycky říkám, že pan Odin zase mrnká. :)) Děkujeme. :)

      Vymazat
    2. Jo mrnkat :-D. To bych taky netušila, děkuji za vysvětlení. Hrozně ráda bych byla u vašich rozhovorů, to musí být dost k pobavení :-D.

      Vymazat
  3. Ahoj, mám téměř 17letého starouška, voříška nalezeného na ulici ve Španělsku. Je se mnou už tak dlouho, a pořád mi dělá radost! I když už je to opravdu dědeček, tak má stále radost ze života, vrtí ocáskem, sem tam si štěkne, rád baští. ťapká už sice pomalu, moc nevidí, a slyší, jen když chce, ovšem he to stále zlatíčko. Budu psát článek o tom, jak se starat o pejska v takovém věku, jaké léky mu dávám, jaký má režim atd. Třeba inspiruji i ostatní, aby viděli, že staří pejsci jsou opravdu poklad!
    Něco málo o nás: http://www.hafster.cz/o-nas/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, doufám, že se pejskovi ještě dlouho povede dobře!!! Nám Gorďa právě 2. 1. 2016 zemřel, proto se omlouvám za opožděnou odpověď, potřebovala jsem to alespoň trochu rozchodit. Dokud baští a má takovou tu jiskru v oku, tak je všechno OK :-).

      Vymazat