neděle 9. srpna 2015

Zdraví // Jak se rychle zbavit stresu a zlepšit soustředění? Zkuste jógové dýchání!

Ani nemá cenu popisovat, jakou shodou zmatků k tomu došlo. Každopádně výsledek je takový, že doma mám vybitý notebook, nabíječku v práci a když jsem video, které mělo být dnes, chtěla upravit u Matěje na PC, zjistila jsem, že naše počítače nepodporují stejné formáty, tedy to u něj neupravím. Takže suma sumárum, video bude v úterý a dnes pro vás mám článek, který měl být právě v úterý :-D.
_____________________________________________________________

Dnešní článek bych ráda věnovala jógovému dýchání. A ne, tenhle článek není jenom pro ty, co cvičí jógu. Naopak, i když jste jógu nikdy necvičili ani se na to nechystáte, i pro vás se hodí občas si vyzkoučet jógový dech. Uvidíte, jak pozitivně na vás zapůsobí ;-).

Jógové dýchání můžeme rozdělit do 3 kategorií - břišní, žeberní a klíčkové. Když využíváte všechny 3 typy, provozujete úplné jógové dýchání. A tomu se právě budeme věnovat :-).

Prvotní nácvik je nejlepší v leže. Lehněte si na záda, pokrčte nohy. Já si dávám ryce buď podél těla, nebo na hranici žeber a břicha, abych mohla kontrolovat jak břišní dýchání tak hrudní. Nadechněte se nejdříve do břicha. To se zvedá, hrudník zůstává nechybný, naplňujete spodní část plic. Právě teď pomáháte svému trávení a správné fukci střev :-).
Nádech z břicha přesuňte do hrudníku, kde naplníte střed plic. Hrudní koš se rozšiřuje, podporujete správnou činnost srdce a krevního oběhu. 
Pokračujte pod klíční kosti, tedy do horní části plic. Lehce se vám zvedají a rozšiřují ramena, pomáháte si proti bolestem hlavy a astmatu. 
Vaše tělo tedy při nádechu udělá jakousi vlnu. Od břicha, přes hrudník, pod klíčky. Při výdechu děláte vlnu zase zpět. Vydechujte nejdřív z horní části plic, podklíčků, přes hrudník a nakonec břicho. Když už máte vydechnuto, zkuste přece jen ještě vydechovat dál a dál, dokud můžete. Určitě budete překvapení, kolik vzduchu jste v sobě ještě měli a mohli vydechnout. O to může být další nádech hlubší a vy tělu dodáte více kyslíku, protože jste plíce zbavili nepotřebného vzduchu bez kyslíku.

Zdroj

K čemu je úplné jógové dýchání vlastně dobré? Kromě účinků jednotlivých dechů, které jsem vám popsala výše, hlavně k masáži vnitřních orgánů, řádnému okysličení krve a k uklidnění. Na dech se musíte soustředit, nádech je dlouhý a hluboký, při výdechu se vědomě snažíte z plic dostat co nejvíce vzduchu. Tento proces vás zklidní, v noci vám pomůže usnout, přes den se naopak zkoncentrujete. Mně velmi pomáhá ve stresových situacích. Udělám si 5 minut čas v tichu - a může to být v kuchyňce, na toaletě nebo třeba v místnosti s košťaty :-D - a vědomě se chvíli soustředím na jógové dýchání. Už u prvního nádechu a výdechu si uvědomuji, jak jsem klidnější a schopná se více soustředit.
Zároveň by správně provedený plný jógový dech měl také posilovat svaly pánevního dna, které patří k mezi svaly hlubokého stabilizačního systému a předcházíte tím inkontinenci a dalším potížím.  

Nejlepší by samozřejmě bylo dýchat plným jógovým dechem pořád, ale to mi nejde. Proto se běžně snažím soustředit alespoň na hluboký dech a dýchat spíše do břicha. Snažte se vyvarovat mělkému dýchání pod klíční kosti a do hrudníku. Většinou takové dýchání člověk provozuje v kritických situacích, kdy ale naopak potřebujete pořádně okysličit tělo a zkoncentrovat mysl ;-).


A jaké jsou vaše tipy na rychlé uklidnění? Máte zkušenosti s jógovým dechem? 

 

2 komentáře: