čtvrtek 17. září 2015

Krása // S hennou za krásnými a zdravými vlasy :-)

Henna...téhle věci jsem nikdy moc nevěřila. Nosila jsem různobarevné chemické melírky - blonďato-zrzavý, blonďato-zrzavo-hnědý, blonďato-hnědý, blonďato-fialovo-hnědý (ten byl super! :-D) - a henna mě nebrala. Cca před rokem jsem byla na melíru naposled a při jeho odrůstání se rozhodla, že se vrátím zpět ke své přirozené barvě. Jak to ale udělat, aby odrůstání nebylo poznat a já se zase nemusela barvit chemickou barvou? Vzala jsem hennu na milost.


Henna je přírodní barva na vlasy, odstínech od blond až po černou. Čistá henna barví vlasy zrzavě, další odstíny vznikají přidáním jiných přírodních příměsí nebo čistě jinými rostlinami. Samozřejmě zde nenajdete tolik odstínů jako u chemických barev, ale výběr je širší, než jsem původně čekala :-).
Pokud nechcete vlasy barvit, existuje i bezbarvá henna, která vlasy neobarví, ale pouze vyživí a posílí ;-).
Při výběru konkrétní henny buďte ostražití. Jenom proto, že je na obalu napsáno "henna", neznamená to, že uvnitř je 100% přírodní barva. Někteří výrobci do henny přidávají syntetické látky, konzervanty nebo i soli těžkých kovů. To se člověk jenom diví.

Oproti chemickým barvám má pro mě henna několik výhod:
1) Při barvení vlasy nenaruší, ale obalí. Tím nezničí jejich strukturu, jako chemické barvy, ale naopak vlasy chrání.
2) Zabraňuje třepení konečků a lámání vlasů. Vlasy posílí, takže lépe rostou a jsou kvalitnější.
3) Vyživuje i vlasovou pokožku, takže zabraňuje lupům a podporuje růst vlasů.
4) Je vhodnější pro alergiky, ale např. moje kamarádka má alergii právě na hennu, takže je to relativní. Každopádně je jistě vhodnější než chemické barvy :-).
5) Henna se přizpůsobí odstínu vašich vlasů, netvoří tak zjevné přechody mezi barvou a vlasy, proto odrosty nejsou tak viditelné.

Ovšem henna má i své záludnosti:
1) Nikdy se jí úplně nezbavíte. Nedá se 100% vymýt. Samozřejmě se postupně vymývá, ale pokud se vám barva nelíbí, jediným řešením je buď přebarvit nebo vlasy ostříhat.
2) Nezesvětlíte s ní. Henna vždy ztmavuje. Pokud na hnědé vlasy použijete blond hennu, docílíte jen odlesků.
3) Má tendence vlasy vysušovat
4) Dejte pozor, když hennu nanášíte na chemickou barvu nebo naopak. Mezi takovými barveními je třeba dodržovat časový odstup, já pro sicher hlasuju pro 2 měsíce. Nebo aspoň měsíc.
5) Pokud používáte vlasovou péči se silikony, bude vám henna chytat hůř nebo vůbec.


Když už máme hennu vybranou, tak co teď? Přečíst si návod a postupovat podle něj. Barvy jsou většinou práškové, takže je smícháte s vodou, teplou podle návodu, a můžete nanášet na vlasy. Výslednou barvu ale můžete ovlivnit ještě přidáním dalších příměsí. Jaké jsou možnost?
1) olej - aby henna vlasy tak nevysušila
2) chilli, červená paprika, červené víno, ibiškový čaj - pro červenější odstíny henny
3) černý čaj, káva, kakao - pro tmavší efekt, eliminaci červených tónů
4) heřmánkový čaj - pro zlatavé odstíny blond henny
5) citron - aby barva lépe chytla

Co ještě dělat pro ten nejlepší efekt? Někdo nechává hennovou pastu před barvením chvíli odstát, aby se lépe uvolnily pigmenty. Hodně dělá doba působení barvy a myslete také na to, že čím víckrát nabarvíte, tím lépe a déle bude henna držet a její odstín bude intenzivnější.

A jak dopadlo to moje barvení? Coming soon ;-).


Hennujete? A jak jste spokojení?



2 komentáře:

  1. Ta farba na prvej fotke je uplne uuuuzasna. Dufam, ze to nie je ta ktorej sa chces zbavit?

    OdpovědětVymazat
  2. To je hnědá henna na blond odrostech po třech měsících od posledního barveni :-). S mojí přirozenou barvou to dělá docela hezký ombre efekt :-). Jen se teď chystám na docela rozsáhlý sestřih, tak toho asi půjde dost dolů...

    OdpovědětVymazat