sobota 12. září 2015

DIY // Krém na ruce - pro věčně mladé packy

Pamatujete na poslední recept na DIY kosmetiku? Byl 30. ledna, pánové a dámy! Snad bych ani neměla říkat, že jsem to tady prapůvodně zakládala právě kvůli mojí zálibě v domácí kosmetice a její výrobě a primárně jsem se tady s vámi chtěla dělit o moje recepty. Události posledního roku však trochu změnily směrování blogu, protože, řekněme si upřímně, články o DIY kosmetice jsou dost náročné na přípravu a já neměla zrovna času nazbyt. To bych teď chtěla změnit a vrátit se zas k původnímu účelu blogu. Začněme krémem na ruce :-).

Kytička o Matýska, natrhaná při procházce letní přírodou :-).


Už pomalu fakt přichází podzim. Studenější rána, přes den to ještě celkem jde, ale jakmile zajde sluníčko, zas je zima. V takovou dobu moje kůže najíždí na zimní režim - tedy mazat, mazat, mazat, jinak je samá šupina. Nejdřív je to vidět na rukách. Mám tedy pro vás krém na ruce, který se úplně přesně hodí do kanceláře - kůži vyživí, ale nepřemastí, takže můžete hned začít pracovat s počítačem a papírem :-).
Výroba je poněkud složitější, než u receptů, které jsem tu dosud zveřejňovala. Budeme míchat oleje s vodou, používat emulgátor. Ale o to je to větší sranda :-).

Nejdříve ve vodní lázni rozmíchejte 5 g jojobového vosku, 10 g kakaového másla, 5 ml mandlového oleje a 5 ml ostropestřecového oleje. Když je vše řádně rozpuštěno a promícháno, odstavte z plamene a nechte ztuhnout do takové polotuhé konzistence.


Mezitím si namíchejte všechny vodní a ve vodě rozpustné složky. 20 ml převařené vody, po 1 ml vitamínu C, D-panthenolu, urey a ovesného proteinu. 


Do olejnaté části přimíchejte půl lžičky sójového lecitinu, přírodního emulgátoru, který nám spojí oleje s vodou. Rozmíchejte a začněte pomalu přidávat vodu s dalšími surovinami. Vždy trochu přilejte, zamíchejte a jakmile se voda neodděluje od olejů, přilejte další. Kdyby už krém nechtěl pojmout další vodu, přidejte ještě trochu lecitinu. Na tohle množství by ale půl lžičky mělo stačit. Krém trochu zesvětlá a získá klasickou krémovou konzistenci. 


Když máte hotovo, stačí jen přidat éterické oleje pro výslednou vůni. Já zvolila rose geránium a výraznější pomeranč, oba po 5 kapkách. Na úplný závěr přidávám 5 kapek cosgardu, konzervantu. Díky obsahu vody má totiž krém větší sklon ke kazivosti a najít plesnivej krém, to není nic moc.
A můžete ládovat do kelímků, máte toho cca 60 ml :-).


Všechny suroviny jsou zvoleny tak, aby kůži hydratovaly a vyživovaly, zároveň působí proti stárnutí kůže, a to zejména ostropestřecový olej (všem mým používaným surovinám se chystám postupně věnovat víc v samostatných článcích). Zároveň díky obsahu vody krém není extra mastný, rychle se vsakuje a ještě jsme mohli použít všechny ty super věci, které by se v oleji nerozpustily :-).


A co vaše ruce? Také musíte od nástupu podzimu pořád mazat?


PS: Kdyby se vám po čase v krému začala oddělovat voda od olejů, prostě krém jen zamíchejte, mělo by se vše zas spojit. Za sebe ale musím říct, že krém je vždy tak rychle pryč, že se mi to ještě nikdy nestalo :-D.

4 komentáře:

  1. Já mažu neustále, mám ruce vysušené především z práce. Moc pěkný článek a návod, bezva tip, který ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, dej pak vědět, jak to dopadlo ;-).

      Vymazat
  2. Plánuje se pustit do vlastní kosmetiky, takže pro mě velice užitečný článek!

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat