pondělí 14. prosince 2015

Z deníčku nevěsty: Obřad

Jakmile se překulil rok do svatby, tak to neuvěřitelně letí. Zpětně jsem hrozně ráda za to, že jsme se rozhodli pro svatbu až za 2 roky od zásnub. Spousta lidí nám říkalo, že je to moc dlouho, ale aspoň jsem si v klidu odstátnicovala a teď v klídku a bez stresu chystám svatbu. Upřímně smekám přede všemi, kteří bez tiku v oku zařídí svatbu pro víc jak 20 lidí za dobu kratší než rok. Mně by jeblo. Ale to se zas ozývá ten perfekcionista ve mně :-D.
Takže příští svatební příspěvek bych chtěla zasvětit tomu, co už máme zařízeného a co nás v nejbližší době čeká zařídit, ale teď se budeme věnovat obřadu :-).



Obřad budeme mít civilní. Sňatek tedy budeme uzavírat před úřadem obce, pod kterou spadá místo sňatku - v našem případě tedy před úřadem v České Skalici. Oddávajícím bývá starosta obce, místostarosta nebo pověřený člen zastupitelstva. 
Uzavřít civilní sňatek ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Každý městský /obecní úřad má svou stanovenou obřadní místnost a dobu, ve které oddává zadarmo. Pokud vám to nevyhovuje, čeká vás vyjednávání s matrikářkou, zda se jí to bude zdát - podáte si žádost o uzavření manželství na kterémkoli vhodném místě mimo místnost a dobu stanovenou radou města a navíc zaplatíte poplatek 1.000,- Kč. Jinak z vlastní zkušenosti vám povím, že když nevymýšlíte ultra opičárny, tak matrika většinou nebude mít problém. Ale fakt hodně záleží na konkrétních lidech, protože někde vás oddají kdykoli a kdekoli, někde se budou cukat jen při malé změně. Naše matrika má třeba určenou obřadní místnost oddací síň na MěÚ a oddací den pátek do 12:00 a my máme svatbu v sobotu ve 14:00 na Čerychu a problém nebyl. Ale věděla jsem, že ta 14. hodina se matrikářce se úplně zdát nebude a 15. hodinu, kterou jsem chtěla původně, jsem na ní ani nezkoušela. Nakonec 14. hodina klapla, hurá :-D.
Co potřebujete za doklady? Rodný list a občanku. Pokud jste vdovci, tak úmrtní list, pokud rozvedení, tak rozsudek o rozvodu s vyznačenou doložkou právní moci. 
Jo, jinak pro formu dodávám, že k uzavření manželství musí oba snoubenci říct "ano". Žádné "no tak teda jo" nebo "když jinak nedáte" :-D. 


Asi tak 3 minuty jsme ale uvažovali nad církevním obřadem. No, rychle jsme to zavrhli. Neznám všechny podmínky sňatku před katolickou církví, jen vím, že alespoň jeden ze snoubenců musí být pokřtěný. Tuhle podmínku nesplňujeme.
Samozřejmě se můžete nechat oddat i před jinou církví než katolickou. Oblíbení jsou zejména unitáři, kteří oddají i nepokřtěné a klidně na jiném místě než jen v kostele. Co vím, jsou velmi oblíbení zejména v těch případech, když máte vysněné místo a čas obřadu a z obce vás za takových podmínek nechtějí oddat.
Nakonec, po těch 3 minutách úvah jsme církevní obřad zavrhli. Ač máme svůj způsob víry v Boha, neangažujeme se v žádné církvi neb nám žádná nic bližšího neříká. Přišlo nám hloupé mít církevní sňatek před církví, s jejíž filosofíí plně nesouhlasíme - ať už je to jakákoli církev.


Takže asi tak. Dneska to bylo víc právnické než kdykoli jindy :-). Kdyby vás k tomu ještě něco zajímalo, tak mi určitě napište a jinak se se mnou doufám budete těšit na příště, kde se zase trochu konkrétněji pověnuju naší svatbě :-).


2 komentáře:

  1. Ahoj, chystáme veselku v kostele se mší. Takže dlouhý obřad, jaký máš názor na svačinku o mě jako u nevěsty doma před obřadem? Několik lidí mě od toho odrazuje. Josefína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Josefíno, já bych do toho klidně šla. Můj bratranec to tak měl a bylo to fajn, maminka nevěsty měla připravené malé obložené talířky, hosté se najedli, pokecali a pak všichni čekali na příchod nevěsty a jelo se na obřad. Pokud na to máte prostor, šla bych do toho. Ten dlouhý obřad se pak snáz snese. Přeju krásnou svatbu! :-)

      Vymazat